Kontrola ulaza i radnog vremena

Različita rješenja za objekte različite namjene

Svrha kontrole pristupa je zaštititi od neovlaštenog ulaza u stambene i poslovne objekte ili njihove dijelove. Može biti mehanička (rampe), elektronička ili kombinirana a što će se koristiti ovisi o ugroženosti i o tome treba li kontrolirati pristup pješaka, vozila i / ili radnih strojeva. Primjena sustava je u velikom porastu jer sve veći broj tvrtki želi kontrolirati pristup i tako čuvati vrijednosti i informacija te nadzirati zaposlene. Rastu primjene doprinose pad cijena uređaja i dostupnost novih tehnologija identifikacije i komunikacije. Osim zaštitne funkcije u smislu prevencije kriminala, primjena kontrole pristupa značajno podiže razinu sigurnosti te olakšava i ubrzava poslovanje u smislu redukcije troškova, oslobađanja resursa i kvalitetnije analitike.

Sustavom se mogu otkloniti mnogi sigurnosni nedostaci te smanjiti gubici jer omogućava kontrolu i evidenciju ulaska, usmjeravanje posjetitelja, kontrolu kretanja posjetitelja i zaposlenika, vremensko ograničavanje kretanja, upravljanje ovlastima pristupa sa središnjim administriranjem, nadzor i otkrivanje zlouporabe ovlasti te zaštitu prostora od posebne važnosti.

Kontrola pristupa se često kombinira s evidencijom radnog vremena jer su sustavi logično povezani u smislu medija identifikacije i smještaja kontrolnih točaka. S kontrolom pristupa često se povezuje i sustav nadzora i kontrole obilazaka zaštitara, sustav naplate parkinga ili ulaska u bazene.

Za postizanje pune funkcionalnosti treba unaprijed definirati ciljeve primjene sustava i osmisliti jasnu i cjelovitu politiku kontrole pristupa. Tako će biti izbjegnuta implementacija disfunkcionalnih ili predimenzioniranih sustava (koji u pravilu bivaju sabotirani i na kraju napušteni) čije mogućnosti i cijena značajno premašuju potrebe korisnika. 

Sustav treba osmisliti u ranoj fazi projektiranja objekta i pri tome paziti na kriterije zadovoljstva korisnika:

 • sigurnost
 • jednostavnost
 • proširivost
 • estetika
 • usklađenost s propisima

Odabir tehnologije ovisi o stupnju rizika

Na tržištu su dostupne različite tehnologije na kojima se bazira sustav kontrole pristupa, a najraširenija je identifikacija beskontaktnom karticom. Dostupne su kartice koje sadrže samo kôd te kartice koje uz kôd sadrže i memoriju za pohranjivanje podataka. Samostalni (standalone) sustavi (kontroler i čitač su u jednom uređaju) su zbog pristupačne cijene i jednostavne ugradnje pogodni za stambene ili manje poslovne objekte, a kada je ugroženost manja može se primijeniti kvalitetan interfonski ili videointerfonski sustav. 

Sustavi povezani na računalo omogućavaju veću fleksibilnost i integraciju pa se primjenjuju u zahtjevnijim aplikacijama. Biometrijska identifikacija se primjenjuje kada je bitno točno identificirati osobu koja ulazi u štićeni prostor. Za identifikaciju se koriste pojedine fiziološke karakteristike ili karakteristike ponašanja koje se razlikuju od osobe do osobe. Najčešća biometrijska identifikacija danas je identifikacija otiskom prsta koja se zbog jednostavnosti koristi u aplikacijama u kojima je bitna brzina.

Sustavi za kontrolu ulaza i radnog vremena

Evidencija radnog vremena sastavni je dio modernih poslovnih sustava, i kao takav čini dio obrade poslovnih informacija poslovnog subjekta. JANTAR je vodeći proizvođač opreme i sistemskih rješenja za sustave  evidencije  radnog vremena i kontrolu pristupa.

Značajke JANTAR sustava:

 • potpuna i brza integracija
 • jednostavan  proces registracije
 • kvalitetna i pouzdana strojna oprema
 • parametriranje sustava prema zahtjevu korisnika
 • user friendly sučelje programa za obradu podataka
 • pregledna i informativna izvješća
 • program na nacionalnom jeziku
 • integracija sa poslovnim programima za obračun plaća


Zadovoljenje funkcionalnih potreba korisnika naš su temeljni cilj. Dugogodišnje iskustvo, veliki broj izvedenih sustava i preporuke naših korisnika, omogućili su daljnji razvoj i unapređenje novijih programskih rješenja -  naše najnovije programsko rješenje Jantar V7.

Programski paket Jantar V7 predstavlja najnaprednije programsko i funkcionalno rješenje za potrebe evidencije i kontrole radnog vremena koje bitno unapređuje i pojeftinjuje proces prikupljanja, obrade i distribucije informacija.  

Evidencija radnog vremena u interesu je zaposlenika i poslodavca. Sustav evidencije radnog vremena svojim učinkom indirektno unapređuje racionalizaciju i organizaciju rada, odnosno pospješuje sveukupnu učinkovitost i produktivnost.

VingCard inteligentne elektroničke hotelske brave norveškog proizvođača, koje odgovaraju najvišim sigurnosnim standardima, su oblikovane i napravljene posebno za hotelska okruženja.  Valli&Valli kvake iz najnovije kolekcije vrhunskih talijanskih dizajnera će se lako prilagoditi u svaki hotelski interijer. Različite tehnologije identifikacije (bušena kartica,  magnetna kartica,  smart kartica,  RFID kartica, koju podržavaju čitači u bravama, nam omogućavaju uvođenje takozvane “univerzalne kartice", koju gosti i zaposleni upotrebljavaju na svim točkama identifikacije u hotelskom okruženju. 

Brave lako, brzo i jednostavno programiramo s ručnim prijenosnim terminalima, zato brave s rastom zahtjeva i kapaciteta hotela nije potrebno preraditi ili mijenjati, ali VingCard i ovdje ide korak naprijed i nudi jednostavnu nadogradnju vašeg postojećeg modela na noviju tehnologiju... 

Brave koriste standardne AA baterije, tako da nisu potrebni dodatni zahvati u vidu kabliranja pa je nadogradnja s dodatnim bravama vrlo jednostavna i moguća kod nadogradnje ili proširenja objekta dodatnim sobama te pogodna za dislocirane objekte poput onih u apartmanskim naseljima.  Brave imaju svjetlosne signale koji među ostalima upozoravaju osoblje na istrošenost baterija (vijek trajanja baterija je otprilike 2 godine), dok su upotrebom baterija izbjegnute moguće smetnje u radu koje se događaju kod standardnog napajanja brava putem električne mreže što uvelike pridonosi sigurnosti i udobnosti gostiju. Tako VingCard postojećim korisnicima sustava koji imaju ugrađene magnetske brave, bilo da se radi o Classic ili Signature modelu, omogućava brz i jednostavan prelazak s tehnologije koja ostaje iza nas, na novu napredniju, sigurniju, inovativniju i prilagodljiviju RFID (Radio-frequency identification) tehnologiju. 

VingCard također nudi najnovije tehnologije bežičnog sustava hotelskih brava Visionline, koji u kombinaciji s Orion sustavom upravljanja električnom energijom omogućava upravljanje resursima unutar same sobe, ali i hotela, a sigurnost i udobnost gosta i dalje ostaje na prvom mjestu. Osim toga VingCard nudi nove tehnologije poput NFC (Near Field Communication), koja omogućava identifikaciju putem mobilnih uređaja, ulazak u sobu bez prijavljivanja na recepciji, plaćanje sadržaja unutar hotela putem NFC mobilnog uređaja


Svima je poznat Hikvision kao jedan od najvećih svjetskih dobavljača proizvoda i rješenja za videonadzor s potpunim portfeljem i stvarno vrijednom i pouzdanom opremom. S ovim "nasljeđem" Hikvision je odlučio iskoračiti iz CCTV kišobrana na tržište, točnije, tržište IP video interfonskih sustava. S otmjenim, diskretnim i kvalitetnim dizajnom, Hikvisionovi portafoni mogu biti pravi konkurent dobro poznatim proizvođačima IP interkoma. Štoviše, osim funkcionalnosti interkoma, ovaj asortiman proizvoda može se integrirati u postojeću IP CCTV mrežu nudeći složenije rješenje.


Neke od osnovnih funkcionalnosti ovog sustava su:

 • Integracija s IP sustavom nadzora
 • CAT 5 kabliranje, napajanje preko mreže
 • EZVIZ cloud usluge, push obavijesti preko pametnih telefona
 • Podržava VoIP funkciju, SIP i SNMP protokol
 • Podrška za funkciju alarma kao što je osam alarmnih ulaza, SOS funkcija
 • Funkcije specifične za sliku kao što je slabo osvjetljenje, pravi WDR od 120 dB
 • Izvrsna kombinacija funkcija video nadzora i funkcionalnosti portafona
Elvox interfonski sustavi nude veoma široku paletu uređaja koje obilježavaju najsuvremenija tehnologija izrade, elegantan dizajn i mnoge korisne funkcionalne značajke. Većina sustava ima ugrađen višetonski generator pa je po tonu moguće razlikovati mjesto s kojega je poziv upućen. Tipke se mogu koristiti za razne namjene: otvaranje vrata, uključenje stubišne rasvjete ili za pozivanje drugih stanara u sustavima s međusobnom komunikacijom. Uređaji se mogu prilagoditi raznim zahtjevima: obiteljskim kućama, apartmanskim naseljima te stambenim zgradama i neboderima. Posebno bi istaknuli portafone za dvožično povezivanje koji nam pružaju mogućnost korištenja postojećih instalacija zvona i na taj način uvelike pojednostavljuju instalaciju.

Uvijek korak ispred svoje konkurencije zahvaljujući izuzetnom dizajnu i kvaliteti nuđenih proizvoda, Elvox je stekao reputaciju vodeće europske tvrtke za proizvodnju portafonskih i videoportafonskih sustava, automatike za dvorišna vrata i cestovnih rampi.

Zavidna je ponuda pozivnih panela koja nudi klasične modularne panele, antivandal panele otporne na oštećenja i najnovije mjedene panele. Velika prednost vanjskih pozivnih panela je modularnost. To znači da je panel sastavljen od modula koji su, u slučaju oštećenja, lako zamjenjivi pa se ne mora mijenjati cijeli vanjski panel što znatno smanjuje trošak.

Kako bi se u potpunosti mogli prilagoditi uvjetima instalacije razvijeni su raznovrsni modeli: modularni Multi System serije 9000 i serije 8000 Galileo te kompaktni serije 1100, Antivandal, i Patavium. Sve vanjske modele (osim serije 1100) moguće je kombinirati za praktički neograničen broj stanova. Kombinacija različitih materijala poput visokokvalitetne plastike, aluminija i mjedi, uz poseban način njihove završne obrade, osigurava dug vijek trajanja, bez potrebe za servisiranjem.

Svi vanjski paneli imaju ugrađeno osvjetljenje za noćne uvjete. U panele je moguće ugraditi šifrator ili čitač kartica.

Videointerfonski sustavi na 2 žice najbolja su tehnologija u slučajevima gdje postojeća instalacija ograničava mogućnost izvedbe, ako tražite jednostavnost izvedbe i uštedu vremena potrebnog za povlačenje instalacija. Zahvaljujući nepolariziranom 2-žičnom 2-Easy sustavu moguće je s istom lakoćom V-TEK videointerfonske sustave ugraditi u obiteljsku kuću, vilu, stan ili zgradu.

Sustav je u potpunosti proširiv do:

 • Najviše 128 monitora u sustavu
 • Jednu BUS liniju
 • Najviše 4 vanjske jedinice
 • Najviše 4 kamere


Neke od naprednih funkcionalnosti ovog sustava su:

 • preusmjeravanje poziva na mobilni telefon
 • memorija slika posjetitelja
 • memorija video isječaka
 • interna komunikacija unutar stana
 • interna komunikacija između stanova
 • integrirani šifrator i/ili čitač kartica u vanjskoj jedinici

Okretne barijere dizajnirane su za selekciju prolaska na područjima sa visokim intenzitetom protoka ljudi. Realizirane od kvalitetnih materijala te idealna rješenja za pomorske, željezničke i podzemne stanice, zračne luke, sportske centre, javne ustanove te za sva područja gdje je potrebna optimizacija ulaska i izlaska.


Svojstva i pogodnosti:

 • unutarnja / vanjska primjena
 • elektroničke kontrole za oba smjera
 • brza propusnost
 • LED svjetlosni indikatori smjera
 • integracija sa identifikacijskim i kontrolnim pristupnim sustavom
 • kabelska ili bežična upravljačka jedinica
 • automatsko resetiranje nakon svakog prolaza
 • anti - panic opcija
 • ručno deblokiranje pomoću ključa za hitne slučajeve
 • pouzdan rad
 • niska energetska potrošnjat
 • jednostavna instalacija